Wednesday, 5 February 2014

JB - USS (Budget Trip)

بسم الله‎


 السلام عليكم


Assalamualaikum wahai pembaca ..

Entry kali ini ialah berkaitan  Tips melancong ke JB dan USS Singapore. Actly ada beberapa Tips yg mungkin boley membantu uolls utk ke sana. Btw kami kesana hanya 3-org sahaja. Nad, cikmie dan Hasniey

30 Jan 2014



Dari KL Sentral kami naik train straight ke Jb Sentral! Around 8-9jam dalam train. Sungguh jauh perjalanan kami. Perjalanan kami bertiga bermula pukul 11pm, 30 Jan 2014, dan tiba di Jb Sentral pukul 6pg 31 Jan 2014. Kami terpaksa merelakan hati utk mengambil seat duduk disebabkan katil sold out. Dalam tren tu, hanya mampu makan, tidoq, dgr Mp3, berborak dan sambung ke tidoq. Hahah 
Sangat membosankan, tp merasa jugalah kan. :) Sesampai sahaja di JB sentral, weolls mencari toilet dan kemudian solat subuh disana. Selesai semuanya, masa utk makan. Tp sadisnya, semua kedai makan tutup. Almaklumla weolls sampai pun pepagi buta. Naseb la pakcik Kfc tu ada. Nk xnk terpaksa la makan sambil tunggu gff, Tasha. Kalau nk taw, Tasha la tourguide weolls disana :D Thanks so so much for her.










31 Jan 2014

Tepat pukul 12pm weolls check in Hotel Tune. Actly time check in pukul 2pm tp memandangkan weolls ngak sabar nk check in  so terpaksa add-on Early check in -RM15.00. Selepas check in, weolls merehatkn diri sebelum berjalan sekitar JB. Banyak sgt tempat yg menarik di JB nie, sampai kan ada yg tak sempat pergi. Uhuhu Maybe next time. Tapi sebelum nk jejalan. make sure tiket USS da ambil di kaunter Oddsy bersebelahan dgn 7E. Okay, Antara tempat yg kami jelajah ABC Kg.Melayu, Puteri Harbour Hello Kitty, Legoland, JPO dan last Bandar JB. Malam tu weolls mkn dekat rest The Cave bukan The Curve ya. Makanan dia sgt puas hati walaupun harga mahal ckit. Kenyang sampai ke pg katanya.

























01 Feb 2014
Hari yg ditunggu telah tiba, seawal 7pg lagi ramai org yg nk ke uss. berbas bas taw. Pergi pun time cuti, for sure la ramai org kan. Sesampai jew di imigresen Malaysia, hanya check passport dan muka. Kemudian, ke Imigresen Singapore. Dekat Imigresen Singapore paling lama. die check IC if uolls baru pertama kli ke sana, then akan tye full name uolls. Last part check segala yg ada dlm handbeg uolls. make sure no buble gum okayh. :) 
Around 11am, weolls sampai di Universal Studio Singapore(USS). Terharu plus gembira sebab mimpi jdi knytaan. ecewahh! Last minit plan. Alhamdulillah. Tempat pertama kami ialah Malaysian Food. Sebab lapar sgt dan before weolls berhappy di dlm tu, better makan dulu. Makanan dalam tu semua makanan malaysia. Yang best nya, dalam tu macam macam nama kedai ada taw. Kami makan nasi lemak ayam, harga se set $6.00 , please jgn convert jika disana. Nanti seday bila kire harga uss ke myr :D 

Selepas makan dan perut pun kenyang, ape lg here we goo. Dia ada 7 zones. Hollywood, New York, SCI- FI CITY, Ancient Egypt, Lost World, Far Far Away, Madagascar. Tapi memandangkan masa kami terhad, weolls mampu masuk beberapa tempat. Madagascar, New York, Hollywood, Lost world, & far far away. Nak di pendek kan cerita, semua tempat yg kami masuk semua nya best dan kagum dgn hasil mereka. mcm nk masuk berkali kali tp memandangkan beratur pun nk sejam tu setiap permainan. Sekali pun seklali lah. Lepas da main sme permainan tu, kami ke Uss Souvenir. macam macam souvenir ada dekat dlm tu. nk shoping sakan sgt tak boley, duet tukar berapa je. Mampu beli keychain utk tersayang jew :) 

Tepat pukul 7pm weolls da ada dpn bas station. takut la kot kot kena tggal kan. Sesampai Hotel, memasing kepenatan. Perut pun lapar tuk minta di isi. So, Nad dgn has ke Ikan Bakar Sekincan dpn Tune Hotel. Cikmie die da xmampu nk berjalan. Not so bad la makanan dia. Kami makan ikan 3rasa, tomyam dan air buah. 

































































 02Feb 2014
Setelah beberapa hari di sana, masa utk pulang ke Pj. Hati nie berat je. tataw kenapa. Mungkin tak puas. Dan Mungkin seday nk berpisah dgn gff. :( Hanya hati ini yg taw betapa seday nya masa tu. Selepas checkout 11am, weolls terus lunch dan kemudian ke Jb Sentral. Masa yg singkat tu lah nk manja manja dgn gff. berselfie dpn camwhore sebelum masuk ke dlm tren. 8jam berlalu, tepat pukul 9.30pm sampai di KL Sentral. Parents has pick up weolls sampai ke umah. Sesampai je umah, mula lah berkemas ape yg patut dan kemudian rest.





Mungkin Inilah salah satu trip paling best so far. Sebab ? Antara sebabnya, 1st time dok dalam tren sampai 8jam. Hahah. 
Okayhla, till end will share something news :) InsyaAllah. ♥ 








No comments: